Ahad, 18 Mei 2014

Pandan Ball with Cheesy Frosting (Instant Mix Available RM10!)























Bahan-bahan Pandan Ball with Cheesy Frosting
(1) 4 sudu besar Butter asli (jenama Anchor)
(2) 1/2 sudu teh perasa pandan (ikut citarasa)
(3) 1/2 sudu teh pewarna hijau (ikut citarasa)
(4) 3 biji telur
(5) 100g Tepung Badam@Almond Flour
(6) Pemanis gantian 6 - 8 paket @ ikut citarasa (jenama Stevia bagus kerana bersifat semulajadi dan selamat)
(7) 1 sudu teh serbuk penaik

Bahan-Bahan Frosting
(1) 2 sudu besar cream cheese
(2) 1 - 2 peket Stevia
(3) Kacau semua bahan.
(4) Sejukkan dalam peti ais.

Cara-cara
* Mulakan dengan Bismillah. Sewaktu kacau masakan, kacau ikut arah lawan jam dan selawat. Sudahi dengan Alhamdulillah. Masak dapat, kenyang dapat, pahala pun dapat! Dalam sunnah ada kejayaan kawan2!
- Cairkan butter dalam kuali.
- Pukul telur dengan pukulan biasa.
- Gaul sebati semua bahan.
- Tuang acuan ke dalam loyang pembakar atau paper cup.
- Bakar selama 20 - 25 minit dengan suhu 200 celcius.
- Paipkan frosting tadi ikut citarasa anda.
- Sesuai untuk fasa induksi dan ke atas. 
* Untuk geng induksi, jangan la duk hadap sekali gus ok.hihihi, bole bahagi 5 atau 6 kali makan. Hilangkan craving je.
* Pastikan butter asli. Butter adalah sumber lemak baik sesuai untuk diet rendah karbohidrat. Buttercup bukan butter asli ya! Marjerin juga bukan butter. Jenama Anchor paling senang nak cari.
* Untuk tempahan tepung instant kek ini boleh inbox kami di sini https://www.facebook.com/es.n.ef

16- 18g carbs

2 ulasan:

  1. Kalau nk sedap lagi, letak je semua dlm peti sejuk bila dah siap, bila nk makan je kuarkan.. Sedaapp sebab masuk sejuk je dlm tekak..

    BalasPadam