Jumaat, 9 Mei 2014

Triplet Choc Low Carb

















Bahan-bahan Triplet Choc Low Carb
(1) Setengah paket Butter asli (jenama Anchor)
(2) 1 sudu serbuk koko (jenama Hershey Unsweetened Cocoa Powder)
(3) Garam
(4) Pemanis gantian 1 - 2 paket (jenama Stevia bagus kerana bersifat semulajadi dan selamat)
(5) Garam

Cara-cara
* Mulakan dengan Bismillah. Sewaktu kacau masakan, kacau ikut arah lawan jam dan selawat. Sudahi dengan Alhamdulillah. Masak dapat, kenyang dapat, pahala pun dapat! Dalam sunnah ada kejayaan kawan2!
- Cairkan butter dalam kuali.
- Bila butter dah cair, masukkan 1 sudu serbuk koko dan kacau (jangan tutup api lagi)
- Masukkan Stevia dan garam biar rasa lemak-lemak manis
- Tuang ketika cair ke dalam acuan.
- Sejukkan semalaman.
- Sesuai untuk fasa induksi dan ke atas.
* Pastikan butter asli. Butter adalah sumber lemak baik sesuai untuk diet rendah karbohidrat. Buttercup bukan butter asli ya! Marjerin juga bukan butter. Jenama Anchor paling senang nak cari. Ada dua tiga lagi jenama luar negara. Nanti kami kongsikan tips untuk mengenal pasti butter asli atau campuran.

1g - 3g carbs

1 ulasan:

  1. Alhamdulillah menjadi, thanks bg resepi ni...time2 ABC ni memg selalu ketagih coklat...nk cari coklat kat market sumenye carb tinggi..tp yg ni memg terbaek..rase pon sedap..lepas gian nk makan coklat...:)

    BalasPadam